Ongelmanratkontaa surrealistisessa maailmassa

Cube Escape Collection

Rusty Lake

Cube Escape Collection on kokoelma escape room -tyyppisiä point & click -pelejä. Pelit on julkaistu aikoinaan flash-versiona Rusty Laken kotisivuilla, mutta kun flash-tuki selaimista loppui, koottiin pelit uudelleen pelattavaan muotoon. Pelit sijoittuvat surrealistiseen Rusty Lake -maailmaan (kyllä, pelien tekijän ja maailman nimi on sama). Cube Escape Collection aloittaa Rusty Lake -pelisarjan ja tutustuttaa pelaajan maailmaan.

Pelit ovat vahvasti Twin Peaksin insipiroimia ja se myös näkyy peleissä. Niissä on surrealistisia outouksia kuten legendaarisessa TV-sarjassakin. Pelissäkin päähenkilönä on etsivä, Dale Vandermeer, joka tutkii nuoren naisen kuolemaa ja joutuu Rusty Laken outoon maailmaan.

Pelissä on yhdeksän tarinaa: Seasons, The Lake, Arles, Harvey’s Box, Case 23, The Mill, Birthday, Theatre and The Cave. Pelit suositellaan pelaamaan järjestyksessä, jotta tarina pysyisi yhtenäisenä, mutta tarinat voi pelata sellaisessa järjestyksessä kuin haluaa. Tarinat tuntuvat alkuun irrallisilta, mutta kuitenkin kietoutuvat hiljalleen toisiinsa.

Peli soljuu pääsääntöisesti mukavasti eteenpäin, mutta aina välillä peli tarjoaa pähkinän, jossa pitää huomata jokin aika pieni yksityiskohta tai muutoin käyttää päätään hieman enemmän, vähän epäloogisestikin, mikä toki on point & clickeissä aika tyypillistäkin. Tässä pelisarjassa moiset eivät haittaa ja pieni epäloogisuus on suorastaan tervetullutta maailman surrealistisuudesta johtuen. Mikäli pulmat tuntuvat liian vaikeilta ratkaista, on pelissä myös vihjeominaisuus, jolla saa halutessaan näkösälle kuhunkin ruutuun liittyvät vihjeet. Vihjeet ovat kuitenkin sellaisia, että ne eivät välttämättä suoraan ohjaa eteenpäin, vaan pikemminkin ohjaa pelaajaa oivaltamaan niksin, jolla pääsee eteenpäin. Vihjeet saa kokonaan pois päältä ja ne voi kytkeä takaisin päälle tarpeen vaatiessa. Systeemi on siis varsin onnistuneesti toteutettu.

Pelin omintakeinen graafinen toteutus miellyttää silmää. Kun tämä yhdistetään taitavasti toteutettuun musiikkiin ja äänimaailmaan, saadaan aikaan juuri oikeanlainen tunnelma ja peli onnistuu imaisemaan sisäänsä pitkäksikin aikaa.

Kaiken kaikkiaan paketti on todella viihdyttävä. Suosittelen Cube Escape Collectionia kaikille, jotka pitävät point & clickeistä ja escape room -tyyppisistä peleistä. Pelin teemoina väkivalta, itsensä vahingoittaminen ja masennus ovat toki aiheita, jotka eivät välttämättä sovellu kaikista herkimmille pelaajille. Peliin sain kulumaan vajaat 14h. Mikäli pelkkä tarinan pelaaminen ei riitä, on pelissä myös saavutuksia, joita voi tavoitella. Itse suoritin näistä lähinnä sellaiset, jotka puolivahingossa satuin avaamaan tarinaa suorittaessani.

Pelipaketin voi ostaa gog.comista, Steamista ja itch.iosta.