Меленький скрінінг деяких україномовних сайтів

Не все так очевидно коли йде мова про україномовний ресурс

Preface або закортіло погратись мультиметром

Потрапив до рук цікавий гаджет - мультиметр. Вирішив з ним погратись, повимірювати різні батарейки, дроти, засунути пальці в розетку і тому подібне.

Для пошуку на тиренах інтернету користуюсь сервісами startpage.com чи duckduckgo.com. Дуууже рідко в окремих випадках використовую google.com як last resort бо він шпигує (одягаю шапочку з фольги).

Звісно, шукаю ресурси українською мовою. В пошук вводжу фразу "мультиметр виміряти ємність батарейки". Результат: ціла купа російськомовних сайтів, десь з 2ї-3ї сторінки іноді потрапляють до рук україномовні. Один з таких -> blox.com.ua (IP:185.9.147.4, RU; MX:185.9.147.4). Стоп, це ж україномовний сайт, то чому ж ай пі показує на Московії?!

Findings або щось цікаве потрапило в поле зору

Включив режим супер просунутого хакєра і поцікавився хто б такий добрий міг підтримувати цей домен/сайт і що то взагалі за така хороша людина (кому цікаво, то пошук робиться за допомогою whois, Reverse DNS Lookup, MX lookup, search engine :)).

Перше, що привернуло увагу, це результат пошуку по whois: name server виступає московицький сервер ns1.smartape.ru. Оце так номер, подумалось.

Раз так, то зробив пошук по емейлу, на який зареєстровано домен (благо він не закритий в ху із). За тим мейлом - farvatar2@gmail.com - з гугіль пошуку вилізли ще такі домени:

  • osobista.in.ua (IP:185.9.147.4, RU; MX:188.40.59.206 ) | жіночий інтернет-журнал

  • miy.in.ua (IP:188.127.230.8, RU; MX:188.40.59.206) | інформаційний інтернет-журнал

  • kiev-map.com.ua (IP:185.9.147.200,RU; MX:**) | жіночий інтернет-журнал

  • grib.com.ua (IP:185.9.147.200,RU; MX:185.9.147.200) | жіночий інтернет-журнал

Прикольно, всі домени знаходяться на серверах в Московії.

Реєстратор цих доменів за whois - ФОП Хилюк Петро Миколайович, сайт https://uahosting.com.ua. В назві цього сайту (тег title) вказано "Хостинг. Український хостинг, Львів. Платний дешевий php 7 хостинг з mysql". Саме так, Українский хостинг, ресурси якого по зазначених сайтах знаходяться в Московії.

Conclusion або якісь думки вже пізніше

Що тут скажеш? Нам ще дуже й дуже далеко до розриву зв'язків з московією, від відходження від малороского менталітету. Здавалось б, в такій справі як розміщення веб-сайту в Україні, є, мабуть, величезні труднощі, що аж потрібно користуватись ресурсами (серверами) в Московії. Ну або це просто "а шо робити, якщо там дешевше, ну і шо шо московити".

П.С.

На тому сервері, де сидить blox.com.ua, - 185.9.147.4 - дохєра московських сайтєчків, ТУТ можна побачити весь список.

П.П.С.

Сама стаття про мультиметр та ємність батареї, раптому кому треба

https://blox.com.ua/iak-pereviryty-batarejku-multymetrom-i-vyznachyty-ii-zariad.html