مصاحبه با اهالی فرهنگ آزاد: پارسا رنجبر

گفتگو با پارسا رنجبر، از علاقه‌مندان به فرهنگ آزاد

خب! کار رو شروع کردم. با پارسا که روی ماستودون می‌شه پیداش کرد حرف زدم. در واقع همهٔ پرسش‌ها رو برایش فرستادم و پاسخ همه رو برایم نوشت و فرستاد. اون‌ها رو با ویرایش خیلی جزئی (در حد علایم سجاوندی) اینجا می‌نویسم.

خودت رو معرفی کن

من پارسا رنجبر هستم اهل مازندران، وبلاگ نویس و Junior Developer. از سال ۹۶ با مفهوم منبع باز آشنا شدم و از سال ۹۸ با فلسفه نرم‌افزار آزاد.

پارسا رنجبر

چه فعالیت‌هایی داری

فعالیت‌هام بیشتر در بخش ترجمه و مستند نگاری است. نرم‌افزارهای آزاد و مقاله‌های مربوط به نرم‌افزار آزاد رو به فارسی ترجمه می‌کنم؛ در پروژه‌های آزاد مثل پ‌آرچ و… مستند نگاری می‌کنم؛ هر از گاهی هم برنامه‌ای یا ربات تلگرامی می‌نویسم و با پروانه آزاد منتشر می‌کنم.

یکی از کارهایت رو معرفی کن

بهترین پروژه‌ام کانال تلگرامی «جایگزین‌های آزاد» است که توش برنامه‌ها، راهکار‌ها، مقالات و پلتفرم‌های آزاد رو برای عموم معرفی می‌کنم.

چند نرم‌افزار آزاد که ازشون استفاده می‌کنی رو معرفی کن

پروژه‌های آزاد خوب زیاد هستند! اخیراً من برای ارتقاء مهارت برنامه‌نویسیم از exercism استفاده می‌کنم؛ برای گوش کردن به موزیک از InnerTune استفاده می‌کنم که یه فرانت آزاد از YouTube Music است؛ وقت‌هایی هم که تو تنهایی کار می‌کنم و نیاز به تمرکز دارم، از برنامه Noice استفاده می‌کنم که صداهای طبیعت و مکان‌های عمومی رو پخش می‌کنه.

از فعالیت‌های دیگرت هم بگو

اوقات فراغتم رو بیشتر با مطالعه آثار ادبی پر می‌کنم؛ به تازگی هم یه حساب تو GoodReads باز کردم تا کتاب‌هایی که مطالعه کردم رو دسته بندی کنم. هفته‌ای هم سه جلسه بوکس تمرین می‌کنم.

چرا نرم‌افزار آزاد رو برگزیده‌ای؟

من آدم درونگرایی هستم و علت اصلی گرایش من به نرم‌افزار آزاد مسئله حریم خصوصی بود. اینکه داده‌های من مال منه، نه مال یه شرکت یا ارگان دیگه؛ اون موقع بود که با مفهوم منبع باز آشنا شدم، نرم‌افزاری که می‌تونی کد منبعش رو بخونی و مطمئن باشی که داده‌هایت رو شخم نمی‌زنه. این من رو تا حدی راضی نگه داشت. بعدتر به واسطه آقای سینا عقیقی و دانیال بهزادی با فلسفه نرم‌افزار آزاد آشنا شدم و به این نتیجه رسیدم که منبع باز کافی نیست! آزاد بودن برنامه برای من مسئله شد، چرا که قدرت واقعی در آزادی اجرا و مطالعه، تغییر و به اشتراک گذاری برنامه نهفته است.

از دیدگاه‌های دیگرت هم می‌شه بگی؟

من به آزادی از هر نوعش علاقه دارم؛ آزادی نرم‌افزار، آزادی قلم، آزادی کیبورد، آزادی فردی و…

از یک نفر دیگر رو برای مصاحبه به ما معرفی کن

متأسفانه افراد جامعه آزاد ایران انگشت شمارند. آقایان دانیال بهزادی، علیرضا حیاتی، سینا عقیقی و… ولی مصاحبه با آقای سهراب بهدانی، یکی از توسعه دهنده‌های پ‌آرچ (پارچ = parchlinux) رو بهت پیشنهاد می‌کنم.

پیوندی به یک مطلب جالب در وب بفرست

مقالات آقای حیاتی برای من جالبه، به شما هم پیشنهاد می‌کنم بخونید. درباره DRM هم آقای بهزادی مقاله خوبی نوشته.

چطوری می‌شه پیدات کرد؟

راه‌های ارتباط با من تو وبسایتم هست: ایمیل، تلگرام، ماتریکس و…

خودت به قایق زندگی‌ات مسیر بده.
– پارسا رنجبر