مصاحبه با اهالی نرم‌افزار آزاد: سهراب بهدانی

فردی با علاقهٔ شدید به نرم‌افزار آزاد

خودت رو معرفی کن.

من سهراب بهدانی هستم، ۱۸ سالمه از مشهد. برنامه نویس و علاقه مند به نرم افزار آزاد، زبان و ادبیات فارسی و فلسفه اوپن سورس. توسعه دهنده توزیع پارچ (پ‌آرچ) و به صورت سرگرمی هم هر ازگاهی با زبان Rust یا C یک پروژه تفننی شروع می‌کنم.

فعالیت‌هایت در زمینهٔ نرم‌افزار آزاد چیه؟

شاید مهمترین فعالیت من ایجاد توزیع پارچ بوده، توزیعی که با جامعه هدف کاربرای ایرانی ایجاد شده، حالا چرا؟ خب وقتی من یک توزیع ارچ بیس رو نصب میکردم باید زمان زیادی رو صرف کانفیگ این توزیع میکردم تا متون فارسی رو درست نشون بده این یکی از دلایلی بود که پارچ ایجاد شد و خب دلیل دیگرش هم به این برمیگرده که من دوست داشتم ابزار هایی که استفاده می‌کنم رو خودم بسازم یکی از علل های جذب شدن من به نرم افزار آزاد هم همین بودش.

دربارهٔ پروژهٔ پارچ بیشتر بگو

پارچ بر پایهٔ آرچه. حالا چرا؟ اگر نگاهی به فراز و نشیب های توزیع های ایرانی بندازیم ، اکثرا برپایه دبیان و اوبونتو و در موارد خاص BSD بودن، توزیع های جبیر، پارسیکس و آریوس. پارچ رو برپایه آرچ ساختیم چون آرچ بهمون این امکان رو میداد تا بتونیم با کمترین بسته ها بهترین تجربه کاربری رو ارائه بدیم و کاربر برای آخرین نگارش بسته مورد نیازش لازم نباشه از مخازن شخص ثالث (فلت هاب،PPA و یا snap) استفاده کنه.
و یکی دیگه از دلایل هم همین بود که وجهه ناپایدار بودن یک توزیع رولینگ رو توی ذهن مردم بشکنیم که امیدوارم همین اتفاق هم بیفته :)))
یک نکته شاید جالب، پارچ الان روی پارچ توسعه پیدا میکنه و بعد از اینکه من و دوست خوبم پارسا نگارش داکر رو تکمیل کنیم، حتی توی داکر هم بجای آرچ از پارچ استفاده می‌کنیم :))

توی توسعه توزیع پارچ با افراد زیادی آشنا شدم و دوستان جدیدی پیدا کردم همینطور تجربیات زیادی هم کسب کردم، شاید الان به جرعت بتونم بگم که سهراب قبل از پارچ با سهراب بعد از پارچ قابل مقایسه نیست :)

جدیدترین و جالبترین کار من هم توی توسعه پارچ این بوده که تونستم اون رو روی گوشی PocoPhone F1 با کرنل mainline اجرا کنم.

البته اهداف من برای پارچ به همینجا هم ختم نمیشه و امیدوارم با ** کمک جامعه ** بتونم یک توزیع یک پارچه بسازم توزیعی که بتونید اون رو همه جا اجرا کنید، حتی به فکر یک نسخه تحت وب از پارچ هم هستم مثل مانجارو که با استفاده از Shells میتونه داخل مرورگر اجرا بشه و …. اما تا رسیدن به اونجا زمان زیادی هستش و خیلی کارها هستن که باید انجام بشن.

پروژه‌های شخصی‌ت در زمینهٔ نرم‌افزار آزاد رو معرفی کن.

من کار های زیادی کردم که اکثرا عمومیشون نکردم و صرفا کدمنبع رو به صورت محلی نگهداری می‌کنم، به عنوان مثال یک توزیع ساده لینوکسی با BusyBox و خیلی چیز های دیگه ولی از بین پابلیک ها؛
بزرگترینشون که پارچ هستش که بالاتر توضیح دادم درموردش، ولی یک مخزن دارم پر از ماشین حساب به زبان های برنامه نویسی مختلف که شاید پروژه بزرگی نباشه ولی از نظر خودم تا الان کار جالبی بوده که انجام دادم. ساختنشون هم برمیگرده به زمانی که یکی از دوستام بهم گفت اگه میخوای ببینی واقعا به یک زبانی مسلطی یا نه سعی کن اینترنت رو قطع کنی و بدون اینترنت یک ماشین حساب ساده با ۴ عمل بنویسی.
هروقت یک زبان جدید یادگرفتم، به اون ماشین حساب ها اضافه می‌کنم :)) به شماهم توصیه می‌کنم از این کارهای جالب بکنید.

چند تا از پروژه‌های آزاد خوبی که استفاده می‌کنی رو نام ببر.

من زمان زیادی رو صرف این کردم که از برنامه های انحصاری دوری کنم و تقریبا هم موفق بودم!
به عنوان نمونه من از nchat و toot که هردو برنامه های تحت خط فرمان هستند برای تلگرام و ماستادون استفاده میکنم و یا از ابزار های بنیاد KDE به صورت روزانه برای انجام کارهای مختلف کمک می‌گیرم، به عنوان مثال، از KeySmith برای مدیریت کد های ورود دومرحله ای خودم و از Krita برای خلق بعضی از بنر های توزیع پارچ و همینطور از Kasts برای شنیدن پادپخش استفاده می‌کنم.

دربارهٔ نرم‌افزار آزاد حرف بزن.

همینطور که بالاتر هم گفته بودم یکی از دلایل جذب شدن من به سمت نرم افزار آزاد، علاقه من برای ساختن دنیای خودم بوده با ایده‌آل های خودم. یکی از دلایل دیگه هم این بوده که دوست داشتم دنیای جدیدی رو امتحان کنم و برای همین توی سال ۲۰۱۳ که ویندوز XP به پایان عمرش رسید، فرصت رو غنیمت شمردم و با استفاده از آموزش های اینترنتی کوبونتو رو روی سیستم خودم نصب کردم ، ولی به همینجا متوقف نشدم و بعدش به سمت فدورا، جنتو ، آرچ و اسلکور رفتم و بعد از اینکه سیستمم رو ارتقا دادم با دستور العمل LFS (بله برخلاف تصورتون LFS یک توزیع نیست بلکه یک کتابچه راهنما برای ایجاد یک توزیع و نشون دادن نحوه سازوکار یک توزیع لینوکسی هستش.) هم یک سری کارها کردم، حتی یک مدت کوتاهی هم از Debian Gnu/Hurd استفاده می‌کردم (روی ماشین مجازی). توی این راه هم تلفات زیادی رو دادم از جمله خراب کردن هارد های مکانیکی و سوزوندن پاور کامپیوتر :))

نصیحت

نصیحت که زیاد دارم ولی یکیشون این هستش که دارم بیشتر به افراد تازه وارد به نرم افزار آزاده؛ اون هم این هستش که تحت تاثیر افراد قرار نگیرن و به چیزی تعصب پیدا نکنن ، نمونش رو داخل گروه های پرسش و پاسخ تلگرامی زیاد می بینم. فردی که به تازگی میخواد وارد دنیای گنو/لینوکس و نرم افزار آزاد بشه رو به سمت توزیعی مثل کالی سوق میدن که بدترین تجربه ها براش رقم بخوره…

و یکی دیگه هم این هستش که هیچ وقت برای یادگیری دیر نیستش :)

چند نفر از افراد دیگر در حوزهٔ فرهنگ آزاد رو معرفی کن.

امم… افراد زیادی رو میشناسم توی این فضا ولی بخوام معرفی کنم آقای دانیال بهزادی ،‌آقای پارسا رنجبر ، آقای مصطفی آهنگرها ، آقای افشین فلاطونی و امیرحسین ماهر رو معرفی می‌کنم

چه‌طوری می‌شه باهات ارتباط برقرار کرد؟

ارتباط گرفتن با من خیلی راحته ؛ فقط کافیه آدرس های من رو داشته باشید. میتونید به من توی ماتریکس پیام بدید و یا بهم ایمیل بزنید. تلگرام رو خیلی کم پیش میاد نگاه کنم و سعی می‌کنم تا حدامکان ازش دوری کنم :))

راستی دو تا بلاگ هم دارم که بعضی مواقع مطالبی رو که به ذهنم میرسه داخلشون می‌نویسم:

  • https://blog.sohrabbehdani.ir #English
  • https://blogfa.sohrabbehdani.ir #Farsi

داخل مشهدلاگ و فام لاگ (لاگ دانشگاه فردوسی) سعی می‌کنم حضور پیدا کنم و فعال باشم. امیدوارم در آینده هم بتونم در لاگ های شهر های دیگه هم حضور پیدا کنم و با افراد جدیدی آشنا بشم.

نکته آخر هم اینکه

لینوکس واقعا سخت نیست، اگه به چشم ویندوز بهش نگاه نکنی!

هیچ وقت برای یادگیری دیر نیستش :)
–سهراب بهدانی