ما، جمعی از هواداران آزادی نرمافزار در رویداد ویژه دورهمی گنو به مناسبت روز آزادی نرمافزار ۱۴۰۰ خطاب به مردم، جامعه نرمافزار آزاد و دستگاههای حکومتی اعلام میکنیم:
مردم گرامی؛
بیش از سه دهه، جنبش نرمافزار آزاد در سراسر جهان با همه کم و کاستیها و فشارها و دشواریها، با مشارکت جمعی برای ارائه راهکارهایی گام برداشته است که نه تنها رعایت حقوق دیجیتال و حفاظت از حریم شخصی در مرکزیتشان بوده بلکه با ارائه آزاد این راهکارها، راه را بر انحصارگری روی این نرمافزارها بسته است. هر گونه راهکار نرمافزاری که آزادیهای چهارگانه (استفاده، بررسی، بهبود و انتشار) را به کاربر ندهد، فارغ از این که چه شرکتی یا چه دولتی پشت آن باشد، ناقض حقوق کاربر و حریم شخصی اوست. اگر این حرف چند دهه پیش یک ادعای افراطی به نظر میرسید، امروز و به لطف اخبار پیاپی نقض حریم شخصی کاربران به وضوح میدانیم که درست در میانه این باتلاق ایستادهایم.
راهی طولانی و دشوار تا به امروز طی شده است و هنوز راهی دراز و پر چالش پیش روی ماست. ما از همگان میخواهیم از همین امروز، اولین گامها را برای کاهش وابستگی به نرمافزارهای انحصاری برداشته و مهاجرت به سوی استفاده از نرمافزارهای آزاد را آغاز کنند. مهاجرت دفعی به نرمافزارهای آزاد شاید برای همگان ممکن نباشد اما دستیابی به چنین هدفی نیازمند برداشتن همین گامهای کوچک است.
جامعه نرمافزار آزاد؛
از بدو پیدایش جنبش نرمافزار آزاد در دنیا، این جنبش پرچمدار دفاع از حقوق دیجیتال بوده است. این جنبش و رهبرانش در مقاطع مختلف تلاش کردهاند با شکستن قالبهای ذهنی، خطشکنی کرده و به دنیا نشان دهند که برای داشتن آزادی رایانش، میشود وابسته به فناوریهای انحصاری نبود. جنبش نرمافزار آزاد به واسطه آگاهیاش از عمق بحرانی که به دست راهکارهای انحصاری ایجاد شده اخلاقا وظیفه دارد تا در آگاهی رسانی به جامعه و ارائه کمک فنی به آن برای حرکت آسانتر به سمت راهکارهای آزاد پیشرو باشد.
در حالی که رفته رفته بحث شبکه ملی اطلاعات به صورت عملیاتیتر وارد زندگی ما میشود، در شرایطی که به اسم دفاع از حقوق مردم، طرح صیانت به مجلس میرود، جامعه نرمافزار آزاد بایستی به رسالت اخلاقی خود در آگاهیرسانی به مردم درباره حقوق دیجیتالشان پیشگام باشد. تنها این است که در دفاع از حقوق دیجیتال و حریم شخصی مردم، تضاد منافعی ندارد.
از تک تک افرادی که خود را بخشی از جامعه بزرگ نرمافزار آزاد میدانند و ارزشهای این جنبش برایشان معنادار است میخواهیم به جای پرداختن به مسائل سطحی و بیارزش، اولویتهای خود را مرور کرده و به امور اساسیتر و مهمتر که همانا آگاهسازی جامعه و بهبود راهکارهای آزاد است بپردازند.
دستگاههای دولتی؛
یکایک دستگاههای حکومتی به واسطه تعلقشان به مردم، حق ندارند اقداماتی انجام دهند که در تعارض با حقوق مردم باشد. هرگونه تلاشی تحت عنوان صیانت از حقوق مردم که بدون تعریف دقیق از این حقوق صورت بپذیرد محکوم است. فارغ از این که یک نرمافزار توسط چه کسی تولید شده باشد، اولویت اول حاکمیت بایستی دفاع از حقوق مردم باشد. پولپاشی و حیف و میل بیتالمال تحت عناوین پر زرق و برق مانند هوشمندسازی، ملیسازی و… که حقوق مردم را در مرکز توجه قرار ندهند خیانت به مردم است. معتقدیم جز با رجوع به راهکارهای آزاد دستیابی به چنین هدفی ناممکن است. لذا در فضای رایانش، از یکایک دستگاههای حکومتی میخواهیم:
نرمافزار: تمامی نرمافزارهایی که با عموم مردم در ارتباط بوده یا با هزینهٔ عمومی ایجاد یا خریده میشوند، باید تماماً نرمافزار آزاد و تحت پروانههای کپیلفت بوده و آزادانه در اختیار جامعه قرار بگیرند.
قالبها و پروتکل: تمام دادههایی که به عموم مردم مربوط هستند یا با هزینهٔ عمومی ایجاد یا جمعآوری میشوند باید در قالبها و استانداردهای آزاد و با پروتکلهای آزاد بوده و با یک پروانهٔ آزاد منتشر شوند.
دادهها و دسترسی: تمام دادههایی که به عموم مردم مربوط هستند یا با هزینهٔ عمومی ایجاد یا جمعآوری میشوند باید آزادانه در اختیار عموم مردم قرار بگیرند.
سختافزار: تمامی سختافزارهایی که با دادههای عمومی در ارتباطاند یا با هزینهٔ عمومی خریده میشوند، باید تماماً با نرمافزارهای آزاد سازگار بوده وتا جای ممکن از طراحی سختافزاری آزاد استفاده کنند. سختافزارهای ایجاد شده یا سفارش داده شده برای استفادهٔ عمومی یا با هزینهٔ عمومی، باید طراحی سختافزاری آزاد داشته باشند.
آموزش: کلیهٔ آموزشهای عمومی در تمامی سطوح، باید برمبنای نرمافزارها و استاندارهای آزاد بوده و محتوای آموزشی باید آزادانه و با یک پروانهٔ انتشار آزاد در اختیار عموم مردم قرار گیرد.
بیطرفی شبکه: شبکه (شامل اینترنت) بایستی بیطرفانه و بدون لحاظ کردن موضوع استفاده کاربر، اقدام به ارائه خدمات کند. نقض این بیطرفی، تحت هر عنوان، مقدمه طبقاتی شدن دسترسی به خدمات و به دنبال آن، دامن زدن به اختلاف طبقاتی در جامعه است. همگان بایستی بتوانند بدون تبعیض توسط شبکه، به خدمات دسترسی داشته باشند.
Comments
May 27, 2023 13:51
@mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
مال همه باشه یعنی چی دقیقا؟ ازش بپرسید.
May 27, 2023 14:51
@ahangarha @mskf1383 @ahangarha
سوال خوبیه. نظرت راجع به این تعریف چیه: نرمافزار به مالکیت کسی یا گروهی هست که حقنشرش رو داره.
May 27, 2023 17:06
@farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
حالا اگر حق نشر رو نهادی داره که «نمایندگی» میکنه آحاد ملت، چه چیزی میتونه از محصولی که با سرمایه همه برای همه تولید شده حمایت کنه؟ چه طور کپیلفت میتونه باعث بشه حق کسی ضایع بشه؟
May 27, 2023 17:27
@ahangarha @mskf1383 @ahangarha
همونطور که به مص هم گفتم ار حقنشرش مال مردم باشه اوکیه. ولی بنظرم توی پیادهسازی باید مسائلی رو هم در نظر گرفت و یه مقدار باید از لحاظ حقوقی یا سیاسی محکم کاریش کرد احتمالا. مثلا بگیم حقنشر این محصول برای شهروندان ایران هست یا همین به علاوه کسایی که مالیات میدن.
May 27, 2023 18:48
@farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
خوب این خیلی فرق داره با این که کپیلفت منتشر نشه.
حالا اگر غیر ایرانیها هم بتونن ازش استفاده کننده مشکلش چیه؟ یه خیری هم به اونها برسه. الان کلی پروژههایی که داریم استفاده میکنیم، مستقیم یا غیر مستقیم احتمالا با بودجه عمومی بعضی دولتها توسعه پیدا میکنند. مثلا دولت فرانسه به بنیاد مستندات که پشت لیبرهآفیس هست پول میده مقداری. حالا دولت ایران هم بده. اتفاقا باعث افتخارمون باید باشه چنین چیزی.
May 27, 2023 19:12
@ahangarha @mskf1383 @ahangarha
انتشار تحت مالکیت عمومی یا کپیلفت چه مشکلی توی این مسئله که بقیه استفادع کنن مشکل ایجاد میکنه؟
May 27, 2023 21:05
@farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
مالکیت عمومی با کپیلفت یه مقدار تفاوت داره.
اما من میخوام بدونم دلیلی که گفتهاند (شما گفتهاید؟) که نرمافزارهایی که با بودجه عمومی تولید میشن نباید تحت پروانههای کپیلفت باشن چیه. کسی که مخالفت کرده حتما دلیلی داشته. دوست دارم اون دلیل رو بدونم. روی اون دلیل صحبت کنیم.
May 28, 2023 11:31
@ahangarha @mskf1383 @ahangarha
محمدصالح اشتباه منتقل کرده. من گفتم یا باید تحت مالکیت عمومی باشه تا حقنشرش متعلق به فرد یا گروه خاصی نباشه یا اینکه اگر تحت کپیلفت هست احتمالا باید همه مردم حق نشرش رو داشته باشن. راستش یک مقدار در مورد انتخاب دوم نگرانم. چون انتخاب اول مشخصه که چه خروجیای داره ولی انتخاب دوم توی همچین چیزی آزمایش نشده و خروجیاش هم برامون کاملا مشخص نیست.
میدونم که بعضیها دید خوبی نسبت به کپیلفت ندارن و بر این باورن که اثرشون باید تا جای ممکن از یه پروانه آزاد استفاده کنه. واسه همین از Unlicense یا CC0 یا MIT استفاده میکنن واسه کاراشون. البته دیدی که دارن تا زمانی که نرمافزار دست جامعه و بقیه هکرها مثل خودشون هست درسته ولی وقتی نرمافزار دست شرکتها میوفته اون زمانی هست که کپیلفت اهمیت پیدا میکنه. اگر بخاطر کپیلفت نبود الآن من نمیتونستم کرنل و گکو گوشیم رو داشته باشم.
راجع به مورد آخر میتونید فوایدی که کپیلفت واسه گوشیهای کایاواس داشته رو اینجا بخونید:
https://blog.bananahackers.net/farooqkz/kaios-shows-us-importance-of-foss
May 28, 2023 11:51
@farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
الان شما گفتید که کپیلفت آزاد نیست؟
July 13, 2023 14:26
@ahangarha@mas.to @farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
این بحث مختومه شده؟
July 13, 2023 14:45
@danialbehzadi @farooqkz @mskf1383 @ahangarha@fediverse.blog
ادامه پیدا نکرد.